06 maja 2013

EMOLIENTY , HUMEKANTY i PROTEINY



     Emolienty to grupa substancji nawilżających zaraz obok humektantów. W przeciwieństwie do humektantów są substancjami tłuszczowymi, które tworzą na powierzchni włosa ochronną warstwę uniemożliwiając utracie wody. Zatrzymują wodę we włosach oraz je natłuszczają, dzięki tym właściwościom zabezpieczają włosy przed gorącym i zimnym powietrzem oraz podczas bardzo wilgotnych i bardzo suchych warunków pogodowych.
     Podczas dużej wilgotności powietrza nie pozwalają chłonąć wody z otoczenia, co zmniejsza ryzyko puchu na głowie.
     Natomiast podczas, gdy powietrze jest bardzo suche, dzięki emolientom włosy nie będą oddawać wody do otoczenia.
 Emolienty ułatwiają rozczesywanie, nabłyszczają, przeciwdziałają puszeniu, wygładzają, zmiękczają, uelastyczniają, zwiększają wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne.

 Ze względu na pochodzenie dzielimy je na:
- roślinne
- odzwierzęce
- pochodne ropy naftowej

Przykładowe emolienty:
- oleje roślinne np. oliwa z oliwek, olej rycynowy, olej z kiełków przenicy, olej z pestek śliwki itd.
- oleje odzwierzęce np. skwalen (Squalene)
- woski roślinne np. olej jojoba, olej kokosowy
- woski odzwierzęce np. wosk pszczeli (Cera Alba, Cera Flava), lanolina (Lanolin)
parafina (Paraffinum Liquidum)
- wazelina (Petrolatum)
- nafta
- masła roślnne (np. kakaowe, shea, babassu)
- polimery (polyquaterium)

     Humektanty to higroskopijne substancje nawilżające o strukturze pozwalającej na absorbowanie i wiązanie cząsteczek wody z otoczenia. Główną rolą humektantów jest zatrzymywanie wilgoci w miejscu ich użycia, czyli warstwie rogowej naskórka. Humektanty stosuje się najczęściej w kosmetykach do włosów (szampony, odżywki) oraz produktach do pielęgnacji ciała (kremy, balsamy). Im niższy poziom wilgotności w naskórku i włosach, tym szybciej postępują procesy starzenia tych części ciała. Humektanty sprzyjają odnowie napięcia skóry oraz zdecydowanie poprawiają niedostateczny stopień jej nawodnienia.

     

     Jeśli Twoją przypadłością są ciągle suche, łamliwe i mało elastyczne włosy oraz wysuszona skóra twarzy i ciała – warto szukać humektantów w składach swoich kosmetyków. 

Najbardziej popularne rodzaje humektantów, czyli substancji o właściwościach nawilżających, to:

aloes – poprawia gęstość i układanie włosów,
miód – nadaje włosom połysk, nawilża,
kwas hialuronowy – występuje w żywych organizmach, chroni naskórek przed wysychaniem,
mocznik – naturalny składnik warstwy rogowej naskórka,
gliceryna – utrudnia odparowywanie wody, nadaje miękkość,
kwas mlekowy – zamyka łuski włosów, ujędrnia głębokie warstwy naskórka,
glikol propylenowy -  penetruje i nawilża głębsze warstwy skóry,
d-pantenol – nawilża i pogrubia włosy porowate i matowe, łagodzi podrażnienia skóry,
piroglutaminian sodowy (PCA) – warunkuje prawidłowe nawilżenie skóry, składnik tzw. NMF-u (Natural Moisturizing Factor).

     Humektanty można stosować samodzielnie. Możesz ich też szukać w gotowych produktach do pielęgnacji włosów i ciała. Wiele cennych substancji nawilżających z tej grupy zawierają kosmetyki Joico, organiczne kosmetyki do włosów i ciała John Masters Organics, produkty L’oreal,  kosmetyki Matrix,  Wella, Tigi, kosmetyki Redken, czy Kerastase.

    Proteiny mają zdolność tymczasowego wypełniania mikrouszkodzeń w strukturze włosów, dzięki czemu włosy staną się mocniejsze, wyraźnie grubsze i odżywione.

Przykładowe proteiny:

- keratyna (Hydrolyzed Keratin)
- elastyna (Hydrolyzed Elastin)
- proteiny jedwabiu (Hydrolyzed Silk)
- proteiny mleka (Hydrolyzed Milk Protein)
- proteiny pszenicy (Hydrolyzed Wheat Protein)
- proteiny sojowe (Hydrolyzed Soy Protein)
- proteiny kaszmiru (Hydrolyzed Cashmere)
- kolagen (Hydrolyzed Collagen)
- domowe źródła protein: żółtko (najlepiej wymieszać go z dowolnym olejem), mleko, żelatyna, piwo

     
        Wyłącznie proteiny hydrolizowane mają cząsteczki na tyle małe, aby mogły wnikać we włosy, dlatego najlepiej jest wybierać te oznaczone z składach jako hydrolyzed. Używając masek i odżywek z proteinami pozostawiamy je na włosach jak najdłużej (co najmniej 15 minut), aby mogły zadziałać. Włosy bardzo łatwo jest "przekarmić" proteinami, szczególnie jeśli mamy włosy o wysokiej porowatości lub stosujemy dużo kosmetyków ziołowych. Stają się wtedy suche, sztywne, łamliwe i sianowate. Aby uniknąć takich sytuacji po odżywce proteinowej nakładamy na włosy odżywkę bogatą w substancje nawilżające.